Welcome to Zemanlandia!

Ki itt belépsz… Tudjuk. Az a lényeg, hogy hivatalos: Zdenek Zeman a Cagliari edzője. Ezt emésztenünk kell még, hiszen sokféleképpen lehet rá reagálni, és az örömtánctól az öngyilkosságig bármi indokolható. Tovább után kifejtem az én véleményemet a dologról, és természetesen nem maradhat ki az sem, hogy fölrajzoljuk a 4-3-3-at. A poszt egyébként megvan egy ideje, de nem mertem akkor kirakni amikor még csak majdnem volt hivatalos, a Bologna már megszívta egyszer.

Komoly átrendeződés van a klubnál: Cellino távozott, az új tulaj Tommaso Giulini, és abban biztosak lehetünk, hogy a játékunk cseppet sem lesz unalmas jövőre. Ideje volt egyébként, hogy megkavarják az állóvizet, mert az elmúlt szezon már megint csapnivaló volt, a keret minőségéhez viszonyítva mindenképpen. Az tehát fix, hogy egy offenzív, lendületes 4-3-3-at fogunk látni ősztől, rengeteg góllal.

Egyfelől lehet fanyalogni, hiszen Zeman szép nagyott bukott legutóbb, a Roma edzőjeként pont az ellenünk otthon beszedett 2-4 volt az utolsó meccse. Irtó jó volt akkor Roma-meccseket nézni (Totti-Osvaldo-Lamela, erre most is kicsordul a nyálam) de a csapat rosszul szerepelt, egy komolyabb középályával rendelkező ellenfél simán átrohant rajtuk. Nálunk pedig nincsen De Rossi vagy Marquinhos, és simán lehet hogy szét fognak szedni minden meccsen, és a legtöbb kapott gól rekordját megdöntve kizúgunk. Ugyanakkor Zemant nem véletlenül nevezték ki oda, előtte a Pescarával megnyerte a Serie B-t, és olyan játékosokkal gazdagította a világot, mint Insigne, Immobile vagy Verratti. És ebbe érdemes belekapaszkodnunk: ha Zeman jó csapatot épít, akkor azt kiscsapatból teszi.

Nálunk pedig minden adott ehhez: a helyezésnél jobb keret, új felállás, és bizalom. Ha bárhol működhet, az a Cagliari. A mi szempontunkból pedig: ha ki szeretnénk törni, annak most van itt az ideje. A pénzügyi helyzet egyre rosszabb, és tartok tőle, hogy ha minden a megszokott mederben folyik tovább, annak egy-két éven belül kiesés a vége. Most viszont megvan az esély, hogy egy Parmához vagy Torinóhoz hasonló szezont produkáljunk, amivel az egész folyamatot meg lehet fordítani: rendes szponzorok is érkezhetnek, meg egyáltalán, a klub vonzóbb lesz és a perspektíva segít erősíteni. Úgyhogy összefoglalva: Zeman kinevezése irtózatosan kockázatos lépés, de van értelme meghúzni, mert többet lehet vele nyerni mint amennyit veszíteni. Plusz marha jó lesz Cagliari-meccset nézni.

zeman-yolo

Ez volt a gondolkodós fele, most jöjjön a szórakozás. Azt tudjuk, hogy a 4-3-3 biztos (benito szerint: „Zeman megérkezett Rómába, ránézett a keretre, leszarta amit látott, majd feltett egy 4-3-3-at és támadást vezényelt.”) és adott a kérdés, hogy a mostani keretre hogyan lehet ráhúzni. Kezdjük ott, hogy kapusposzton nem jó, mert Avramov a nagy bravúrjai mellett stabilan átlag alatt teljesít, és az hosszú távon nem kifizetődő, ha minden meccsen érkezik a kapujára 20-25 lövés. Egy megbízhatóbbat jó lenne szerezni (Goicoechea, hehe) de nem ez a legfontosabb.

A védelem mindenképpen erősítésre szorul, a jelenlegi felhozatalból egyedül Astori lehet képes jó százalékban megállítani a várhatóan folyamatosan lendületből érkező támadókat. Ő azonban szinte biztos hogy távozik (annyiban van értelme, hogy vagy most adjuk el sok pénzért, vagy soha – utóbbi sem baj, nem rossz játékos, de Zeman csapataiban védőnek lenni nem tesz jót a statisztikáknak). Rossettini iparos, második belső védőnek nem rossz, de kell mellé valaki aki jó a földön egy az egy elleni védekezésben. A védelem jobboldala már régóta a leggyengébb pont, rendes jobbhátvédet amúgy is szerezni kéne, a baloldalon meg nem lesz változás, Murruban nagyon hisz mindenki. (Én nem vagyok elájulva tőle, Avelart jobbnak tartom, és még ő is nagyon fiatal.) Mindenesetre ez a két poszt sokkal fontosabb lesz, mert a széljáték elsősorban rájuk fog hárulni, ami a jobboldalon rossz hír, a balon nem feltétlenül.

A középpálya azért érdekes, mert eddig szinte mindig gyémánt volt, és a maradék három ember szerepe ettől nem fog lényegesen eltérni. Kell ugye egy védekező-osztogató ember, ez Continak tökéletes,  a kérdés csak az, bírni fogja-e a megnövekedő futómennyiséget, és hogy nem fogják-e minden meccsen kiállítani, ha folyamatosan ütköznie kell a lendületből érkező támadókkal. A box-to-box középpályásokkal nagyon jól állunk, Ekdal szerintem idén megduplázza értékét, és Eriksson is berobbanhat. Ráadásul mindketten alkalmasak Conti helyettesítésére, ha úgy adódik (és biztos hogy adódik). Cserelehetőségnek ott van Dessena (akár a kezdőbe is el tudom képzelni, szétfutja az agyát és szorgalmasan rombol, ez pedig nagyon hasznos) illetve esetleg bevethető Cabrera, Vecino és Adryan is.

Az eddigieknél mindig volt valami gond, a támadósor viszont egyszerűen pazar. A két Vb-játékosunk nyilván alap, Pinilla centerben nagyon jó ha rohanni kell, Ibarbo pedig a jobbszélen nagyon durva lesz (főleg ha egy kis játékintelligencia is szorul bele, Zeman ezzel nagy sztárt tud afragni belőle). Itt egy kis kiegészítés, hogy amikor írodott a poszt, akkor még nem nyilatkozott olyat Pinilla hogy nyáron biztosan elmegy – ha tényleg, akkor centert is kell venni, mert Nenével nem fog működni. A baloldali támadó szerepére pedig Sau a tökéletes jelölt, ő elmondása szerint Zeman alatt lett igazi focista, és ott ezen a poszton játszott. Nem véletlen, hogy olyan jó csinálja a megtolom befelé-lövök cselekvéssort. Feltűnhet, hogy Cossu ebben nem szerepel. Nos igen, Zemannál nincs trequartista, de ettől még Cossut lehet hasznosítani, Sau helyén bőven tud hozzátenni (ugye Totti is itt játszott). Cserelehetőség is van, Nené centerben ha nagyon muszáj, de a Vecino-Cabrera-Adryan hármas tagjait is el lehet itt képzelni. Azt sajnálom nagyon, hogy Ibraimit végül nem vettük meg, ő tökéletes kiegészítőember lett volna.

Gyönyörködjünk egy kicsit:

Összességében tehát ígéretes a dolog, izgatottan várjuk hogy mi lesz belőle, a meccseink mindenképpen eseménydúsak és látványosak lesznek. Reméljük, sikeresek is.